pondělí 1. července 2019

Nedělní obrázek týdne 3

A je tu opět pondělí a tím pádem přichází další obrázek. Jak vidíte opět se mi nepodařilo vydat článek o den dříve, a proto přemýšlím jestli to tak nenechám. Vždyť obrázek můžu vybrat v neděli a na blog ho dát až v pondělí. Jak nejlépe začít další týden než nádherným obrázkem z pravěku... Dnes je první červencový den a mnohým z nás již začali letní prázdniny, proto jsem vybrala tento krásný obrázek z prehistorické pláže.




Na tomto obrázku vidíme dospělého jedince lythronaxe při procházce po pobřeží Velkého vnitrozemního moře na území někdejšího Utahu.

Lythronax argestes byl masožravým teropodním dinosaurem, který žil na území dnešního Utahu asi před 80 miliony let. Byl objeven v roce 2013 a žil ma území, které bývalo kdysi břehem dnes již dávno zaniklého subkontinentu Laramidie. Tento dravec spadal do čeledi tyranosauridů, byl dlouhý asi osm metrů a vážil 2,5 tuny. O dvanáct milionů let mladšímu tyranosaurovi byl velmi podobný. Vzhledem k tomu, že byl starší než on, již disponoval mnoha moderními znaky, které zatím byli zjištěny jen u mnohem mladších tyranosauridů.


Žádné komentáře:

Okomentovat