pondělí 24. června 2019

Nedělní obrázek týdne 2

Tentokrát přináším další z obrázků opět v pondělí. Doufám, že příště se mi už podaří termín dodržet. Pojďme se tedy podívat na další nádherný obrázek. Jelikož již začalo léto a denní teploty stoupají stále k vyšším hodnotám, pak je tento obrázek celkem výstižný pro následující týden. Autorem obrázku je opět Nathan Rogers a pochází ze stránek Deviantart.




Na obrázku vidíme mladého samce velociraptora, který se prochází mezi písečnými dunami pravěké pouště Gobi. Právě vystoupil ze stínu duny, ve kterém přečkal předešlou noc a vydává se na hon za potravou. Mezitím míjí vybělenou kostru protoceratopse, možná pozůstatek z jeho někdejší hostiny.

Velociraptor mongoliensis byl poměrně malým druhem masožravého teropodního dinosaura. Patřil mezi tzv. dromeosauridy, srpodrápé dinosaury. Žil na území dnešního Mongolska v období svrchní křídy, asi před 75 až 71 miliony let. Oproti některým jeho příbuzným ze skupiny dromeosauridů šlo skutečně o malého dinosaura. Na délku měřil velociraptor jen 1,5 až 2 metry a vážil kolem 15 kilogramů. Všichni jistě znáte velociraptora jako jednu z hlavních hvězd slavného filmu Jurský park. Skutečný velociraptor se ale od toho filmového podstatně lišil a to nejen svou velikostí. Fosilní nálezy dokazují, že byl opeřený alespoň na předních končetinách.

Žádné komentáře:

Okomentovat